Передусім хотілося б зазначити, що статистику по закладах цього міста було трохи змінено. Так, в “загальний залік” було внесено Львівський залізничний вокзал, що очолив цей рейтинг. Я зробив таке виключення через те, що кількість транспортних місць у Львові не така велика (вокзал, та аеропорт – в останнього, до речі, 270 чекінів, але його я просто забув внести до рейтингу 🙂 ), як у Києві (2 вокзали з кількістю чекінів більше, ніж 1000, та 3 локації аеропорту – загальна та 2 міжнародні термінали).

Тож, станом на 15:43, 03.01.2012, цифри та кінцевий рейтинг виявився таким:

# Venue CI Категорія
1 Залізничний вокзал 1152 Train Station
2 Площа Ринок 855 Plaza
3 King Cross Leopolis 626 Mall
4 Dublin Irish Pub 485 Pub
5 Криївка 403 Eastern European Restaurant
6 Гасова Лямпа 399 Eastern European Restaurant
7 Gloria Jean’s Coffees 393 Coffee Shop
7 НТУУ “Львівська Політехніка” 393 University
8 Music Lab 370 Lounge
9 4 Friends 356 Café
10 McDonald’s (бул. Шевченка) 340 Fast Food Restaurant
11 MalkesUA 315 Office
12 Парк Франка 292 Park
13 Кумпель 287 Brewery
14 Світ Кави 269 Café
15 Mon Pius 261 Café
16 SoftServe 258 Office
17 La Piazza 255 Italian Restaurant
18 IMAX  249 Movie Theater
19 Пам’ятник Данилу Галицькому 248 Historic Site
20 Львівська майстерня Шоколаду 240 Cupcake Shop
21 Площа Адама Міцкевича 222 Plaza
22 Opera Passage 214 Mall

А зараз невеличкий уклін в бік аналізу цієї статистики та порівнянні її зі статистикою київських закладів.

Для цього варто зробити невеликий екскурс в нещодавню історію (а саме 30 грудня 2011 р.), та зроблю певні висновки згідно з тими даними, які аналізувались мною по декількох закладах цього рейтингу.

Тож, по-перше, на мою думку неможливо виділити тенденцію до якогось певного лідера серед закладів громадського харчування, оскільки ще 6 днів тому порядок розташування у цій категорії був зовсім інакшим:

Gloria Jean’s Coffees 362
Music Lab 352
Гасова Лямпа 348
Криївка  338

Тобто можна казати про чіткий розподіл закладів на туристичні місця (Гасова Лямпа, Криївка та ін.), та міста для львів’ян (GJC, Music Lab та ін.), які будуть постійно боротися за лідерство. На мою думку, це пов’язано з досить невеликим поширенням foursquare безпосередньо в колі жителів Львова (до речі, для мене було дивним виявити повну відсутність хоч яких спеціальних пропозицій в цьому місті), проте зі збільшенням їх кількості ми побачимо дійсно популярні заклади безпосередньо серед мешканців міста. Саме тому я поки не буду збирати та аналізувати статистику по інших містах України, оскільки ці дані будуть не досить точно відображати вподобання мешканців міст (а також через те, що я зовсім не володію інформацією про життя у цих містах). Або просто необхідно робити дослідження у інші терміни – до та після свят: чи то Нового року, чи то травневих вихідних.

Але, якщо вести мову про загальні тенденції у двадцятці, то вони аналогічні до київських: (окрім транспорту) попереду в обох містах центральні площі, на другому – великі ТРЦ, на третьому – популярні заклади громадського харчування.

Несподіванкою став 7й результат “Львівської Політехніки” (в київському рейтингу Університет спромігся лише на передостанню сходинку), яка поділила його із популярною кав’ярнею на пл. Міцкевича.  2 офіси, що знаходяться в другій десятці вже не здивували – київському представництву “Київстара” не вистачило декількох десятків чекінів для входження в ТОП-20, а у Львові компанії MalkesUA та SoftServe продемонстрували непоганий результат, якому позаздрила б навіть відома Львівська майстерня шоколаду, чий результат міг бути і ліпшим.

Наостанок зазначу, що кількість закладів власне харчування (різноманітні кафе, кав’ярні, паби ресторани тощо), що увійшли до львівського рейтингу у декілька разів перевищує столичні показники. Причини цього потребують детального вивчення, а не лише в загальних рисах, що й буде розглянуто в подальших аналізах чекінів у Києві та Львові.